Кои се бесплатните платформи за хостирање на Git код? Детална споредба која странска платформа е подобра

💻Објавен е артефакт за хостирање на Git! Бесплатен е и лесен за користење, помагајќи ви да го направите вашето патување со кодирање помазно! 🚀

Кажете му збогум на плаќањето и прифатете го софтверот со отворен код! 🆓Без разлика дали се работи за личен проект или тимска соработка, овие бесплатни платформи можат да ги задоволат вашите потреби. Од складирање на кодови до контрола на верзијата, сеопфатното покривање ви овозможува лесно да управувате со вашиот свет на кодови! ✨Дојдете и отклучете го вашиот Git хостинг артефакт и започнете го патувањето за ефикасен развој! 💻🌟

Ако сте програмер или проект менаџер, веќе мора да сте запознаени со GitHub, добро позната платформа за хостирање на кодови.

Понекогаш поради различни причини, можеби ќе треба да бараме алтернативи за GitHub.

Кои се бесплатните платформи за хостирање на Git код?

Дознајте за платформите за хостирање на бесплатни кодови

Во оваа статија, ќе воведеме 20 бесплатни платформи за хостирање на кодови слични на GitHub, со исклучок на кинеските платформи и самиот GitHub.

Кои се бесплатните платформи за хостирање на Git код? Детална споредба која странска платформа е подобра

GitLab

GitLab е моќна платформа за хостирање со отворен код, таа не само што обезбедува основни функции за хостирање на код, туку вклучува и низа алатки за развој како што се управување со проекти и CI/CD.

Во споредба со GitHub, GitLab обезбедува побогати функции, особено за корисниците на претпријатијата, а неговата верзија на заедницата веќе може да ги задоволи повеќето потреби.

Bitbucket

Bitbucket е уште една добро позната платформа за хостирање на код, лансирана од Atlassian, таа е слична на GitHub, но има и некои уникатни карактеристики.

Bitbucket обезбедува бесплатни приватни складишта, што го прави прв избор за многу мали тимови и индивидуални програмери.

SourceForge

SourceForge е стара платформа за хостирање на проекти со отворен код со голема корисничка база и голем број проекти со отворен код.

Иако неговиот интерфејс и функционалност се релативно стари, сепак е еден од изборите на многу програмери.

GitKraken

GitKraken е одличен Git графички клиент кој не само што обезбедува добри функции за управување со кодот, туку и моќни алатки за тимска соработка и управување со проекти.

Иако не е целосна платформа за хостирање на код, тој е добар избор за индивидуални програмери.

Гогс

Gogs е лесна услуга на Git, која се одржува самостојно, која е лесна за инсталирање, едноставна и ефикасна.

Gogs е добар избор за корисници кои сакаат брзо да изградат платформа за хостирање приватен код.

Беспилотно летало

Drone е платформа за континуирана интеграција базирана на Docker која е цврсто интегрирана со GitHub и лесно може да го автоматизира изградбата и распоредувањето.

Drone е добар избор за тимови фокусирани на автоматизација и DevOps процеси.

Тревис ЦИ

Travis CI е популарна услуга за континуирана интеграција која поддржува GitHub и Bitbucket и обезбедува богати способности за градење и тестирање.

За проекти со отворен код, Travis CI обезбедува бесплатна услуга и е идеален избор.

SemaphoreCI

SemaphoreCI е уште една услуга за континуирана интеграција која обезбедува лесен за користење интерфејс и моќни способности за градење.

SemaphoreCI поддржува повеќе јазици и рамки и е погоден за различни видови проекти.

CircleCI

CircleCI е моќна платформа за континуирана интеграција и континуирана испорака со флексибилни опции за конфигурација и брзи брзини на градење.

Без разлика дали се работи за мал проект или апликација за големо претпријатие, CircleCI може да задоволи различни потреби.

Џенкинс

Џенкинс е одамна воспоставена алатка за континуирана интеграција со голема корисничка заедница и богат екосистем со приклучок.

Џенкинс обезбедува висок степен на прилагодување и флексибилност и е погоден за различни сложени CI/CD процеси.

Buildbot

Buildbot е автоматизирана алатка за градење базирана на Python која е погодна за проекти кои бараат приспособени процеси на градење.

Иако конфигурацијата е релативно сложена, Buildbot е добар избор за некои специфични сценарија.

Azure DevOps

Azure DevOps е сеопфатен сет на развојни алатки лансирани од Microsoft, вклучувајќи хостирање на код, континуирана интеграција, управување со проекти и други функции.

Како облак услуга, Azure DevOps обезбедува стабилна и сигурна инфраструктура погодна за развој и распоредување на апликации на ниво на претпријатие.

AWS CodePipeline

AWS CodePipeline е услуга за континуирана испорака лансирана од Amazon. Таа е цврсто интегрирана со екосистемот AWS и може лесно да го реализира автоматизираниот процес од поднесување код до распоредување.

AWS CodePipeline е идеален избор за корисници кои распоредуваат апликации на AWS.

Верцел

Vercel е платформа за континуирана интеграција и распоредување фокусирана на развој на предниот дел. Таа обезбедува лесен за користење интерфејс и брза брзина на распоредување.

Vercel е добар избор за програмери кои треба брзо да распоредат статични веб-локации или апликации на една страница.

нетолизираат

Netlify е уште една популарна статична платформа за хостирање на веб-локации која обезбедува низа функции како што се автоматско распоредување, глобален CDN, пред-рендерирање и многу повеќе.

Netlify е добар избор за проекти кои се фокусираат на перформансите и корисничкото искуство.

GitLab CE

GitLab CE е издание на заедницата на GitLab, кое обезбедува низа бесплатни функции за хостирање на код и управување со проекти.

Иако има релативно малку карактеристики, GitLab CE е добар избор за индивидуални програмери и мали тимови.

РодКод

RhodeCode е платформа за хостирање на кодови на ниво на претпријатие која обезбедува моќни функции за управување со дозволи и ревизија и е погодна за проекти со високи безбедносни барања.

Иако цената е релативно висока, RhodeCode е добар избор за некои корисници на претпријатијата.

Launchpad

Launchpad е Ubuntu Linux Официјалната платформа за хостирање на кодови на дистрибуцијата, која обезбедува серија проекти со отворен код поврзани со Ubuntu.

Launchpad е добар избор за корисниците и програмерите на Ubuntu.

Кодеккаде на друго место

Codeanywhere е интегрирана развојна околина базирана на облак која обезбедува низа функции како што се уредување код, дебагирање и распоредување.

Codeanywhere е добар избор за програмери кои треба да се развиваат во движење.

Гитеа

Gitea е лесна услуга за Git, која е само-домаќин, која обезбедува лесен за користење интерфејс и брза брзина на распоредување.

Gitea е добар избор за корисници кои ја ценат едноставноста и перформансите.

Преглед на опции за платформа за хостирање на бесплатни кодови

  • Во оваа статија, воведуваме 20 бесплатни платформи за хостирање кодови како GitHub, кои покриваат различни типови и функции на платформи.
  • Без разлика дали сте индивидуален програмер или корисник на претпријатие, можете да изберете соодветна платформа за хостирање на код и управување со проекти врз основа на вашите потреби.

Најчесто поставувани прашања

Прашање 1: Зошто да изберете бесплатна платформа за хостирање на код?

Одговор: Платформата за хостирање на бесплатен код може да им помогне на програмерите да управуваат и да го споделат нивниот код, истовремено обезбедувајќи серија алатки и услуги за развој кои ќе помогнат да се подобри ефикасноста на развојот.

Прашање 2: Дали овие платформи навистина се бесплатни?

Одговор: Повеќето платформи за хостирање бесплатни кодови обезбедуваат бесплатни основни услуги, но некои напредни функции може да бараат платена претплата.

П3: Како да одлучам која платформа е погодна за мојот проект?

Одговор: Можете да изберете соодветна платформа врз основа на големината, потребите и тимската ситуација на проектот, а исто така можете да ги испробате бесплатните верзии на некои платформи за евалуација.

П4: Како овие платформи се разликуваат од GitHub?

О: Овие платформи се слични на GitHub по функционалност иПозиционирањеможе да се разликуваат, можете да изберете соодветна платформа врз основа на вашите потреби.

Прашање 5: Дали бесплатната платформа обезбедува соодветна безбедност?

Одговор: Повеќето платформи за хостирање бесплатни кодови обезбедуваат основни безбедносни гаранции, но за некои проекти со повисоки безбедносни барања, можеби ќе треба да размислите за платени услуги или да изградите сопствена средина за хостирање.

Блог на Hope Chen Weiliang ( https://www.chenweiliang.com/ ) shared "Кои се бесплатните платформи за хостирање на Git код?" Детална споредба за тоа која странска платформа е подобра ќе ви биде од помош.

Добредојдовте да ја споделите врската од оваа статија:https://www.chenweiliang.com/cwl-31538.html

Добредојдовте на Телеграмскиот канал на блогот на Чен Веилијанг за да ги добиете најновите ажурирања!

🔔 Бидете први што ќе го добиете вредниот „Водич за употреба на алатката за AI за маркетинг на содржина на ChatGPT“ во горниот директориум на каналот! 🌟
📚 Овој водич содржи огромна вредност, 🌟Ова е ретка можност, не ја пропуштајте! ⏰⌛💨
Споделете и лајкнете ако ви се допаѓа!
Вашето споделување и лајкови се наша континуирана мотивација!

 

评论

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Се користат задолжителните полиња * Етикета

скролувајте до врвот